torsdag 21 juli 2011

Coop anser att produktion i diktaturer är att föredra

Coop gör ett anmärkningsvärt ställningstagande genom att stoppa inköp av läskmaskinen Sodastream tills de säkerställt att produktionen sker i Kina snarare än i ett judiskt område i "Västbanken". Coop anser alltså att det är bättre att produktion sker i en brutal diktatur än i ett fritt västerländskt samhälle. Coops agerande är inte direkt förvånande då vänstern och stora delar av borgerligheten länge behandlat Israel som en större skurk än världens diktaturer, men det är ändå beklämmande.

Jag är inte för att bojkotta produkter från Kina, men jag skulle ha avsevärt större förståelse för det än för bojkott av israeliska produkter.

Angående den så kallade "Västbanken" så har Israels vice utrikesminister Danny Ayalon för övrigt gjort en intressant video där han förklarar varför det är felaktigt att kalla det ockuperat. Ayalon är egentligen lite väl timid i sin argumentation då han inte klart säger, och argumenterar för, att Israel är den rättmätiga ägaren av "Västbanken" då det är en mycket bättre stat än vad "Palestina" skulle vara och då kontroll av området behövs för Israels säkerhet, men det innehåller ändå en del för frågan viktiga fakta.