tisdag 29 november 2011

Vindkraft-en ren blåsning

Nya Wermlands-Tidningen har en bra ledare om hur vindkraften är en ren blåsning av de flesta av oss eftersom det är en ineffektiv energikälla som enbart kan expandera på grund av statliga subventioner. Ett utdrag:

"Till vänster så är det miljöpartisterna som skall hållas nöjda och hos det borgerliga är det Centern. Och nu är frågan dessutom djupt penetrerad i alla de andra partierna...

...Egentligen är vindkraften inte lönsam. Den är så ineffektiv att den aldrig skulle klara sig på en fri marknad. Blåser det för mycket eller för lite eller om vinden är för byig så står snurrorna stilla. Verkningsgraden för verk på land är cirka 23 procent. Det innebär att vindkraft inte kan ersätta särskilt mycket annan kraft...

...Det är endast med hjälp av en särskild punktskatt, med det nyspråkliga namnet elcertifikat, på icke förnybar el som vindkraften kan drivas. Det betalar vi alla på våra redan dyra elräkningar. Utan dessa stora subventioner så skulle det inte finnas så mycket vindkraft. Samtidigt slår sig anhängarna av den förnybara energin sig för bröstet när de menar att den miljövänliga kärnkraften minsann måste klara sig utan några subventioner. Den nya Centerledaren Annie Lööf har till och med gjort en stor poäng av detta med subventioner till det ena men inte till det andra."

Det kan ju också tilläggas att vindkraftverk är förödande för fågellivet. Något för "naturvänner" att tänka på.Det har gått troll i vindkraften i svensk politik.