tisdag 24 januari 2012

Svenskspråkiga röstade annorlunda än finskspråkiga i Finland

Som väntat blev Samlingspartiets Sauli Niinistö överlägsen etta (med 37%) i presidentvalet i Finland, samtidigt som Gröna förbundets Pekka Haavisto kanske något mindre väntat kom tvåa (med 18,8%), och därmed får möjlighet att utmana Niinistö i en andra valomgång.

Intressant nog verkar det, av Hufvudstadsbladets genomgång att döma, som att de svenskspråkiga röstade radikalt amnnorlunda än finskspråkiga. Föga förvånande var att Svenska folkpartiets Eva Biaudet var mest överrepresenterat. I Åland fick Biaudet exempelvis 37,9% av rösterna, i Korsnäs (den svenskaste kommunen i fastlands-Finland) så var hennes andel hela 46,3% och i Nykarleby var andelen 37%. Som jämförelse så fick hon bara 2,7% i Finland som helhet.

Biaudet fick dock även ett mindre antal röster (vanligen dock bara någon enstaka tiondels procent) i mer eller mindre helfinska kommuner, och i den övervägande samiska kommunen Utsjoki i Lappland så fick hon 4,3%, en högre andel än i Helsingfors (2,9%) och Åbo (3%), trots att andelen svenskspråkiga är långt högre i Helsingfors och Åbo. Att en högre andel av samer än av finnar röstade på henne berodde förmodligen på att hon är minoritetsombudsman i Finland.

Även Socialdemokraternas Paavo Lipponen var kraftigt överrepresenterad i svenskspråkiga områden, med exempelvis 24,7% i Åland, 29,6% i Korsnäs och 26,9% i Nykarleby, att jämföra med 6,7% i landet som helhet. Detta beror förmodligen på att han kampanjat mer och engagerat sig för de svenskspråkiga mer än andra (med det möjliga undantaget för Biaudet).

Alla andra kandidater var underrepresenterade i dessa nästan helsvenska områden. Allra mest underrepresenterad var dock Sannfinnländarnas Timo Soini som bara fick 0,8% i Åland, 0,5% i Korsnäs och 1,7% i Nykarleby, att jämföra med 9,4% i landet som helhet, vilket knappast är att förvåna med tanke på hur Soini vill försvaga svenskans ställning. Svenskfinländarna delar uppenbarligen inte Sverigedemokraternas positiva syn på Sannfinländarna.