torsdag 26 januari 2012

Stefan Löfven klokt val för S

Så nu har Socialdemokraterna då valt IF Metalls ordförande Stefan Löfven som ny ordförande.

Det man kan säga om det är att Löfven är en ovanligt klok fackföreningsledare (Vilket dock iofs inte säger så mycket) som trotsade de etablerade dogmerna inom LO genom att gå med på tillfälliga lönesänkningar under finanskrisen, något som räddade tusentals svenska metallarbetares jobb. Han har också varit kritisk mot det egna partiets kärnkraftsfientliga energipolitik. Valet av Löfven innebär troligen därför att Socialdemokraternas politik blir något mindre irrationell (fast långtifrån så att man bör rösta på dem) särskilt då inom energipolitiken.

Nackdelen med det är att Löfven därför skulle kunna stärka Socialdemokraterna på framförallt alliansens bekostnad. Men med tanke på hur idélös och feg alliansen blivit så gör det inte så mycket. Ett oförändrat skattetryck med Stefan Löfven som statsminister är inte sämre än ett oförändrat skattetryck med Fredrik Reinfeldt som statsminister. När detta blir klart så inser förhoppningsvis Reinfeldt och de andra att det duger inte att bara vara fega förvaltare.

En lustig detalj med det hela är att Umeåbaserade lokaltidningen Västerbottens Folkblad var först ute med nyheten. Att en lokaltidning överträffar de stora Stockholmsbaserade medierna är en rejäl näsbränna åt de senare och något för de förra att vara stolt över.