lördag 15 februari 2014

Top 10 Simpsonavsnitt

Ikväll hade de på TV6 ett "Simpsonmaraton" mellan 16:30 och 21:30 där 10 avsnitt som röstats fram på nätet visas. Inga av mina favoriter blev framröstade (istället så blev det häpnadsväckande många av de nya humorlösa avsnitten), men här är iallafall mina top 10 avsnitt med kortfattade förklaringar till varför de är bäst:

1) Homer Goes to College

Kommentar: Hela avsnittet är suveränt med parodi på amerikanska collegefilmer inklusive konflikten mellan "nerds" and "jocks" (sportfånar) och den bittra stela gamla dekanusen. Särskilt bra var då kortfilmen "School of Hard Knockers". Homers uttalande om att han inför tentan istället för att plugga ska "gömma sig under filtar och hoppas att allt ändå ordnar sig" var förutom att vara roligt också ett bra exempel att använda i filosofiska diskussioner om kausalitet.

2) Two Bad Neighbors

Kommentar: Här hamnar Homer och Bart i konflikt med förre presidenten George Bush den äldre (alltså han som var president 1989-1993, inte hans son som var president 2001-2009).  Hela avsnittet är konstant mycket rolig, med mycket förlöjligande av Bush.

3)  Deep Space Homer

Kommentar: Innehåller bland annat klassikern "I for one welcome our new insect overlords" från nyhetsankaret Kent Brockman när han felaktigt trodde att rymdfärjan Homer var på tagits över av gigantiska rymdmyror.

Även Burns tal till arbetarna vid kärnkraftsverket var en klassiker "Vänner, det är av avgörande vikt att vi krossar frihetskämparna innan regnsäsongen börjar. Och glöm inte: en skinande ny åsna till den som ger mig Överste Montoyas huvud!" varpå hans följeslagare Mr Smithers viskar något i örat och han sen säger "och med det menar jag att det är dags att utse veckans arbetare".

4) A Fish Called Selma

Kommentar: Här är det skådespelaren Troy McClures lite ska vi säga ovanliga sexualitet som är det lustiga. Vad det är sägs aldrig rent ut, men antydningarna är väldigt tydliga.

När han tillfrågades om han var bög så svarade han "bög? Om det ändå vore såväl. Hade jag varit bög hade det inte varit några problem. Nej, vad jag har är en romantisk abnormalitet som är så otrolig att den måste döljas till varje pris". Senare kommenterade hans agent att det är bra för hans rykte om han öppet dejtar mänskliga honor.

Ytterligare en ledtråd kom när en maffiaboss hantlangare efter att ha sett McClure sa "Troy McClure? Men du sa ju att han var död" varpå maffiabossen svarade "Nej, vad jag sa var att han "sleeps with the fishes"" ett uttryck som normalt i maffiakretsar betyder att personen dödats, men som här har en mer bokstavlig innebörd.

Slutligen så kommenterade Homer ett av McClures framträdanden med att han inte litar på honom med tanke på "de konstiga sakerna han gör vid akvariet", varpå Marge avfärdade det med att det bara var ett rykte och att "folk gör inte såna saker med fiskar".

5)  Homer's enemy

Kommentar: Inte fullt så rolig som de andra i top 10, men "Homers fiende" Frank Grimes frustration över livets orättvisor är väldigt tänkvärd.

6) Treehouse of horror VII (mer specifikt framförallt delen "Citizen Kang")

Kommentar: "Citizen Kang"-delen är en underbar klassiker. Förutom att vara mycket rolig så innehåller den en klassisk kritik, "Don't blame me-I voted for Kodos" mot idén att alltid rösta på endast något av ett vals huvudalternativ.

7) Who shot Mr. Burns II

Kommentar: Hela avsnittet är roligt, men den här scenen är allra bäst

Från en het dejt till att ensam glo på kvinnorna i en varuhuskatalog......
Ännu bättre blir det sen när han kräver att få lögndetektorn borttagen för att han inte förtjänar att behandlas på det sättet varpå lögndetektorn indikerar att det där med att han inte förtjänar det är en lögn.

8) Who shot Mr. Burns I

Kommentar: Många roliga scener, inte minst då dem relaterade till hur Mr. Burns verkar inkapabel att minnas Homers namn och Homers frustration över det.

9) Homer to the Max

Kommentar: Homer drabbas när en komiskt klantig TV-polis med namnet "Homer Simpson" lanseras och alla identifierar honom med den karaktären. Ett smakprov:


10) The Springfield Files

Kommentar: Innehåller en parodi på "the X-files" och seriens huvudkaraktärer är med, med de faktiska skådespelarna David Duchovny (Agent Mulder) och Gillian Anderson ( Agent Scully) . Bland de roligaste inslagen finns ett alkotest där skalan går från motsvarande "nykter"-"salongsberusad"-"full"-"aspackad" och sen då "Boris Jeltsin" för att beteckna ännu större berusning än "aspackad".


Andra riktigt bra episoder som låg nära att komma in i 10 i topp är bland annat "Lisa's rival", "Team Homer", "Grampa vs sexual Inadequacy" och "Black Widower"

Inga kommentarer: