onsdag 20 november 2013

Dålig på fotboll-bra på ekonomi

Många svenskar sörjer idag fotbollslandslagets nederlag i VM-kvalet efter det att Portugals superstjärna Christiano Ronaldo gjort hela tre mål.

Men även om Portugals fotbollslandslag är bättre än Sveriges (och uppenbarligen så är deras superstjärna Ronaldo strået vassare än våran motsvarighet Zlatan) så är Sveriges ekonomi å andra sidan betydligt bättre. Trots att Portugals befolkning fortfarande är något större än Sveriges (10,5 miljoner vs 9,6 miljoner) så var Sveriges BNP 2012 på 3549 miljarder kronor nära 2½ gånger större än Portugals BNP 2012 på cirka 1490 miljarder (€165 miljarder).

Och trots att Sveriges BNP alltså är nära 2½ gånger större är Portugals statsskuld på cirka 1840 miljarder (€205 miljarder) klart större än Sveriges statsskuld på 1356 miljarder i absoluta termer, och mer än 3 gånger större i relativa termer.

Till det kommer att Portugals arbetslöshet på 16,3% i september var mer än dubbelt så hög som Sveriges (8% )..

När det kommer till kritan är det nog få svenskar som skulle värdera deltagande i fotbolls-VM högre än den starkare ekonomin och vilja byta-men nästan alla portugiser skulle nog vilja byta....

Att det mest är länder med dålig ekonomi som går bra i fotboll bekräftas också av nyheten att även Grekland kvalificerat sig till VM.

Att det mest är länder med dålig ekonomi som gör bra ifrån sig i fotboll var något jag noterade på min engelskspråkiga blogg i samband med fotbolls-EM 2012 där krislandet Spanien vann turneringen efter att ha besegrat ett annat krisland, Italien, i finalen och ett tredje krisland, Portugal, i semifinalen. Det främsta undantaget från denna regel var Tyskland, som hade och har en stark ekonomi, men trots det lyckades ta sig till semifinal efter att ha besegrat Grekland i kvartsfinalen. Tyskland är för övrigt även nu ett undantag från regeln då man tidigare kvalificerade sig till VM.

Är detta starka empiriska samband, med Tyskland som konstant undantag då, ett orsakssamband? Troligen inte, åtminstone inte mestadels, för även om framgångarna på fotbollsplanen nog hänger samman med att länderna satsar stora summor på fotboll så borde det åtminstone mestadels betala igen sig i större intäkter från publik och TV-tittare.

Det man kan säga iallafall är att länder som Portugal åtminstone får lite tröst i den vardag med svag ekonomi man har genom dessa fotbollsframgångar.

2 kommentarer:

Mattias sa...

Enligt läsvärda "Soccernomics"-boken "Why England lose" är ekonomin tillsammans med folkmängd och fotbollserfarenhet tre faktorer som starkt styr prestationen.

Richard sa...

Ang statsskulden, statsskuld.se finns även internationellt och gällande Portugals statsskuld så kan man se en relativt aktuell och korrekt sådan här:
http://en-pt.globaldebts.com/

Lite kul grej, dessutom med möjlighet att få ett litet "hum" om löneläget i landet m.m.