söndag 15 september 2013

Inte fullt så bra

Att sysselsättningsgraden ökat under alliansens tid vid regeringsmakten är något jag konstaterat här flera gånger, samtidigt som även arbetslösheten stigit. Både högre sysselsättning och högre öppen arbetslöshet är det teoretiskt förväntade resultatet av en utbudsstimulerande politik givet begränsad löneflexibilitet.

Samtidigt är det inte så bra som Per Gudmundsson vill framställa det på SvD:s ledare idag. I den konstaterar han att sysselsättningsgraden nådde 80,5% i åldersgruppen 20-64 i augusti i år.  Siffran är korrekt, men överdriver hur bra situationen är. Augusti är nämligen av säsongsskäl en månad då sysselsättningsgraden alltid är ovanligt hög. Anledningen är att många är på semester i augusti och enligt gällande metodologi räknas både semestervikarier och de semestrande som "sysselsatta"-och det räcker med 2 timmars arbete för att räknas som sysselsatt för vikarierna, så även när semestern bara sträcker sig in någon dag i augusti kommer semestrande och vikarier dubbelräknas för samma plats den månaden.

Sysselsättningsgraden lär därför falla tillbaka under 80% redan i september. Det är just på grund av denna säsongsfaktor som man när man jämför utveckling mellan år alltid jämföra samma månader eller kvartal, aldrig jämföra olika delar av året. Dock så visar en jämförelse med 2006 likafullt på en ökning, då sysselsättningsgraden i augusti 2006 var bara 79,6%.