tisdag 4 juni 2013

Perspektiv på SCB-mätningen

Många av de som fortfarande hoppas på en valseger för alliansen brukar peka på att regeringen låg efter i opinionen även motsvarande tid förra mandatperioden. Men läget är dock betydligt värre nu än då. Nedan är en sammanställning av förändringen resultatet av SCB:s stora mätning för maj mellan maj 2009 och maj 2013:

M -3,0%
FP +0,5%
C -1,3%
KD -0,7%
Alliansen -4,5%

S -1,0%
V +0,7%
MP +2,5%
Rödgröna +2,2%

SD +4,7%

Att summan av Alliansen, Rödgröna och SD är positiv beror till mindre del på avrundning, men huvudsakligen på att "övriga partier", huvudsakligen Piratpartiet som då hade en framgångsrik EU-parlamentsvalrörelse, minskat med mer än 2 procentenheter.

Hursomhelst, den stora vinnaren är SD som 2009 låg under 4%-spärren, men nu ligger långt över den. Även MP har ökat betydligt och som ett resultat har de rödgröna som helhet också ökat. Och eftersom att röstandelar är ett nollsummespel så har deras uppgång skett på bekostnad av dels Piratpartiet vars stöd kollapsat men huvudsakligen på alliansens bekostnad. Medan de 2009 bara låg drygt 3 procentenheter lägre än de rödgröna ligger de nu drygt 10 procentenheter lägre-och drygt 18 procentenheter under den samlade oppositionens siffra inklusive SD.

Dessa siffror överskattar visserligen hur många som måste byta för att regeringen ska vinna, efter som sagt det är så att väljarandelar är ett nollsummespel så innebär att 1% av befolkningen byter att marginalen faller 1 procentenheter. Men det krävs ändå alltså att hela 5 procent av befolkningen byter för att de ska komma ikapp de rödgröna- och 9 procentenheter för egen majoritet- mot de 1,5 till 3 procentenheter som krävdes för 4 år sedan.

Dels eftersom såna mätningar inte är helt tillförlitliga och dels för att mycket kan hända under de 15 månader som återstår är det inte helt omöjligt med en alliansseger i nästa års riksdagsval, särskilt då om vi snävt definierar det som att status quo bevaras och de blir större än de rödgröna. Men sannolikheten för det ligger nog faktiskt närmare noll än 50%.