fredag 6 maj 2011

SVT Debatt-Sveriges svar på Jerry Springer

Försvarare av så kallad "public service"-TV brukar ofta hävda att det behövs eftersom frivilligfinansierade TV-bolag bara kommer med skräpprogram. Som jag påpekade i en tidigare post i ämnet så håller detta argument bland annat eftersom att även i frivilligfinansierade TV-bolag så produceras kvalitetsprogram.

Ett annat skäl till varför det inte håller är att många SVT-program är skräpprogram. Ett exempel på det är programmet "Debatt" som Johan Ingerö medverkade med igår och som han skriver om här. Jag såg på delar av det och det var så beklämmande att jag inte orkade fortsätta se efter det. Det var en freakshow helt i klass med Jerry Springers program med nazistiska transvestiter. Förutom att många helt saknade respekt för motdebattörer (en till en så hög grad att de blev tvungen att förvisa honom)  hade de flesta deltagare de mest galna teorier om hur bin Ladin nog inte var död och om hur kriget mot terrorn bara är en konspiration för att förslava den muslimska världen och om hur terror är en berättigad reaktion från muslimer.

Till Jerry Springers försvar kan dock sägas att han åtminstone till skillnad från SVT inte tvingade någon att finansiera sitt program.