lördag 25 maj 2013

Aftonbladets pajasledarsida

Hanne Kjöller på DN:s ledarsida sågar Anders Lindbergs ledare i Aftonbladet om de snart veckolånga upploppen med bilbränder och liknande som började i Husby (och sedan spridit sig till ett tiotal andra invandrartäta områden) på ett effektivt sätt:


Under rubriken ”Högern gör sig dum om Husby” på Aftonbladets ledarsida serverar socialdemokraten Anders Lindberg sin superstringenta analys. Det som sker i Husby är en reaktion på alliansens politik och att ”a-kassan slagits sönder och människor utförsäkrats”. Som om de som nu sätter bilar i brand ens var med i a-kassan eller utförsäkrade med värk i axlar och leder. 

Vidare förklarar Lindberg frustrationen med att ”vårdcentralen, Posten, barnmorskan och ungdomsgården dragits in”. Men som så ofta är Lindberg dåligt påläst. I Husby finns fortfarande en vårdcentral, däremot inte Posten (precis som den knappt finns någon annanstans heller), barnmorskan finns en tunnelbanestation eller 15 minuters promenad bort. På ungdomsgårdsfronten erbjuder Husby tre alternativ: en för 10–12-åringar, en för 13–15-åringar och en för 16–20-åringar. 

Och om det nu ändå var den typen av påstådd nedrustning som förklarade händelserna i Husby så borde det väl snarare vara Norrlands inland som stod i lågor

Lindbergs kollega Eva Franchell kom med ett liknande  magplask när hon....anklagar den kristdemokratiska folkhälsoministern för att inte lägga sig i folks sexliv tillräckligt mycket! Mycket ska man läsa innan ögonen trillar av....

Bakgrunden till hennes ledare var en opinionsundersökning publicerad i Aftonbladet som sades tyda på att folk yngre än 65 har sex mindre ofta än tidigare. Detta sägs vara ett hot eftersom att reproduktionen förutsätter att folk i "sina mest reproduktiva åldrar" har sex. Precis som sin kollega Anders Lindberg ser Franchell arbetslinjen (inom vissa områden) och "nedskärningar" som roten till allt ont och hävdar att det skulle vara orsaken till den bristande sexlusten.

Det finns minst ett halvt dussin fel med i de påståendena, men jag tänkte fokusera på de mest grundläggande. För det första skulle jag inte lita särskilt mycket på vad folk säger om sina sexliv. Det händer faktiskt att folk ljuger om sina sexliv. Och att man inte skulle kunna prestera sexuellt på grund av "nedskärningar" måste vara bland de sämsta ursäkterna jag hört (eller läst i det här fallet). Frågan den teorin får en att undra över är hur någon kunde "få till det" innan välfärdsstaten upprättades.

Sen är det bekant som så att även om det skulle vara så att folk har mindre sex behöver inte det resultera i färre barn, om man koncentrerar det till rätt tid på månaden mer och avstår från preventivmedel i högre grad. Faktum är ju att under alliansregeringens tid har födelsetalet i Sverige ökat betydligt. 2006 var antalet födda barn 105913, 2012 var antalet 113177, en ökning med 6,85% eller 6,6% om man tar hänsyn till att 2012 till skillnad från 2006 var ett skottår. Dessa siffror är till skillnad från vad folk säger i intervjuer i princip helt säkra och visar att om otillräcklig reproduktion är ett problem då har situationen åtminstone förbättras efter det att "arbetslinjen" började tillämpas.