fredag 18 december 2009

Om nedläggningen av Saab

Nu är det då klart att Saab blir nedlagt. Beskedet är beklagligt då det innebär att uppemot 8000 jobb går förlorade och för de berörda anställda är förstås detta besked bara 6 dagar före julafton en väldigt sur "julklapp". Rent politiskt lär också vänsteroppositionen skylla det på regeringen och många svenskar lär hålla med om det, något som ytterligare kan öka vänsteroppositionens överläge i opinionen.

Dock är det inte hela världen. Det är naturligt att en del företag ibland blir nedlagda i en marknadsekonomi och regeringen gör helt rätt som inte går in med subventioner för att hålla det i liv (däremot så borde man inte ha försämrat förutsättningarna för bilindustrin i allmänhet genom sin klimatalarmistiska politik).

Vad som nu behövs är man måste förebygga att alltför många andra företag går omkull och stimulera framväxten och tillväxten av andra företag. Man bör med andra ord generellt förbättra förutsättningarna för företagande genom sänkt bolagsskatt och/eller sänkta arbetsgivaravgifter.

Det är för övrigt märkligt att se Miljöpartiets Peter Eriksson gråta krokodiltårar över detta. Nedläggningen av Saab innebär ju färre bilar och färre bilar innebär lägre koldioxidutsläpp något Peter Eriksson borde välkomna.

Medialänkar i ämnet: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3, DN4