måndag 7 december 2009

Hur ska Reinfeldt få ihop 35 miljarder?

Idag börjar då spektaklet med klimatkonferensen i Köpenhamn. Förhoppningsvis blir det bara lite floskler och icke bindande mål som sedan ingen följer. Risken finns dock att det blir bindande åtaganden som svenska politiker sedan på fullt allvar försöker driva igenom.

Dettakommer isåfall att göra oss klart fattigare. Dels för att den ekonomiska tillväxten direkt försvagas om energi blir dyrare. Dels för att en medverkan från u-länder kommer att kräva att de i-länderna finansierar det hela. Och det kommer i praktiken enbart bli Europa.

It will be a cold day in hell som de säger i USA, innan den amerikanska kongressen godkänner massiva biståndsinsatser i klimatets namn. Det är svårt nog för Obama att driva igenom sin klimatpolitik utan detta, och med det blir det helt omöjligt. Detsamma gäller Kanada, Australien och Japan. Vilket innebär att det blir EU plus Norge som får stå för det.

I SvD sägs att det kommer kräva 200 miljarder dollar om året i bistånd. 200 miljarder dollar motsvarar 1,2% av BNP i EU+ Norge, vilket för Sverige motsvarar 35 miljarder kronor.

Hur ska Reinfeldt och de andra klimatalarmisterna få ihop de pengarna? Blir det höjda skatter? Sänkt ersättningsnivå i a-kassan? Sänkta statsbidrag till kommunerna?
Med tanke på hur tillväxten som sagt försvagas av de egna utsläppsbegränsningarna så kommer detta bli svårt att få ihop. Men de som förespråkar detta bör svara på hur de tänkt finansiera sin klimatpolitik.

Medialänkar i ämnet: SVD, DN