onsdag 14 april 2010

Är misslyckande ett argument för att få mer makt?

När staten misslyckas med sin mest grundläggande uppgift, att ta fast och straffa brottslingar, så öppnar då en statlig byråkrat för utöka sin makt genom att förbjuda kontanter i butiker, vilket innebär nästan ett allmänt förbud då det oftast är där de används. Vilken annan institution i samhället kan använda sitt eget misslyckande som förevändning för att få ännu mer makt? Skulle ett privat företag kunna komma undan med det? Knappast.

Men så gör staten väldigt ofta. Ett annat exempel på det är när den amerikanska staten skapade en bostadsbubbla, och sedan använde det för att öka sitt ägande och kontrollen via regleringar.

Detta innebär ytterligare en minskning av den personliga integriteten då isåfall alla personliga transaktioner registreras och övervakas.

För övrigt tycks byråkraten i fråga, Arbetsmiljöverkets Mikael Sjöberg, inte ha hört talats om att det finns effektiva system för att förhindra rån, exempelvis Cashguard. Om det verkligen är rånare man vill komma åt så borde man försöka med den typen av lösningar istället.