lördag 10 november 2012

Ny filosofisk frågeställning

För två veckor sedan presenterade jag en filosofisk frågeställning för läsarna att fundera över. Nu kommer en ny omgång:

Om vi har två par av enäggstvillingar, det ena bestående av två kvinnor och det andra av två män och båda kvinnorna blir ihop med var sin manliga tvilling och båda paren skaffar ett barn var, blir dessa båda barn då kusiner eller syskon?

Argumentet för att de är kusiner är att olika personer var deras föräldrar och för att hitta gemensamma förfäder måste man gå till deras mor- och farföräldrar. Men å andra sidan är det så att eftersom deras föräldrar var genetiskt identiska med varandra så är det så att de har hälften av generna gemensamt, precis som syskon, och till skillnad från kusiner normalt som bara har en åttondel av generna gemensamt.

Eftersom de har genetiskt identiska föräldrar blir de alltså lika genetiskt lika varandra som syskon, trots att föräldrarna alltså är olika personer. Det är något för er att fundera på. Ska dessa barn då ses som kusiner eller syskon till varandra?