Moderaterna menar, tillsammans med Lärarförbundet, att dagens drakoniska svenska skolplikt bör förlängas med ett år så att det även omfattar det år då barn fyller 6 år.
Varför Lärarförbundet är för det är uppenbart då det innebär fler lärarjobb. Varför moderaterna ställer sig bakom det är svårare att förstå. Det påstås förstås att det är det "bästa för barnen" och det hävdas att det stöds av forskningen. I själva verket tyder forskningen på att undervisning utanför skolsystemet är det bästa.
I vilken mån detta handlar om att Moderaterna vill konkurrera med Folkpartiet om att vara lärarfackens politiska gren, eller det handlar om att man antagit den gamla socialdemokratiska ideologen Alva Myrdals syn att staten måste alltid tvinga folk att lämna över sina barn till staten kan man diskutera. I vilket fall som helst blir resultatet förfärande nog att de två största borgerliga partierna har en antiliberal hållning i skolpolitiken.
Vi får hoppas att frihetliga krafter inom Moderaterna, som Jessica Rosencrantz , ordförande i MUF Stockholm, som argumenterade för ett ännu mer långtgående förslag från SSU försöker få partiet att ändra sig och att Kristdemokraterna och Centern stoppar förslaget från att bli regeringens politik. Jag är dock pessimistisk angående framför allt det förras chanser till framgång.
Istället borde man gå åt andra hållet och slopa skolplikten och istället ha som i Åland och resten av Finland att man har en inlärningsplikt där föräldrarna har ansvar för att barnen lär sig det som de behöver lära sig, men att så länge de lyckas ska det vara upp till dem att bestämma hur det sker.
-