tisdag 9 november 2010

Stockholmsmoderater blir galna

Kommer ni ihåg filmen Demolition man, med stjärnor som Sylvester Stallone, Sandra Bullock, Nigel Hawthorne, Dennis Leary och Wesley Snipes i huvudrollerna? Det beskrev ett framtida (år 2032) Orwellianskt samhälle där medborgarna var ständigt övervakade och hade sina liv detaljreglerade av härskaren Dr. Raymond Cocteau (spelad av Hawthorne). Regleringarnas karaktär kan sammanfattas i följande replikskifte som utspelade sig strax efter att Stallones karaktär, John Spartan, som varit nedfryst sedan 1996 blivit återupplivad:

Spartan: -Hey you, give me a Marlboro.
En manlig polis: -Yes of course. Right away. What’s a Marlboro?
Spartan: -A cigarette. Any cigarette.
Bullocks karaktär: -Um, smoking is not good for you, and it has been deemed that anything not good for you is bad, hence illegal. Alcohol, caffeine, contact sports, meat…
Spartan: -Are you shitting me?
Cocteaus röst från dator i väggen: -John Spartan, you are fined one credit for violation of the verbal morality statute.
Spartan: -What the hell is that?
Cocteaus röst från dator i väggen: -John Spartan, you are fined one credit for violation of the verbal morality statute.
Bullocks karaktär: -Bad language, chocolate, gasoline, uneducational toys and anything spicy. Abortion is also illegal but then again so is pregnancy if you don’t have a licence.

Det visar sig senare också att riktig sex (inklusive samlag) även mellan samtyckande vuxna förbjudits. Dessa förbud upprätthålls effektivt genom kamera och mikrofonövervakning överallt inklusive hemmen och sändare inopererade i alla.

För alla som ens kommer i närheten av att vara frihetliga eller åtminstonde icke-totalitära så borde ett samhälle av den typen vara ett skräckscenario.

Nu visar det sig att Stockholmsmoderaterna inte riktigt delar denna friheliga, icketotalitära instinkten då de upprättar områden där det inte bara ställs de normala och fullt rimliga kraven på att betala hyra och inte störa grannarna, utan även krav på deras livsstil i form av vilken mat man äter, att man ska samåka, umgås med grannarna och att man ska motionera.

Exakt hur dessa krav ska genomföras är oklart, då de (ännu) inte verkar gå så långt som kameraövervakning överallt. Men att det är svårgenomförbart givet detta är dock knappast den allvarligaste problemet med det hela. Politiker borde överhuvudtaget inte lägga sig i folks privatliv. Att politiker från det parti som en gång i tiden var antiförmynderipartiet nu går i spetsen för det är synnerligen oroväckande, beklämmande och deprimerande. Detta då särskilt som då de om det hela anses "lyckat" kan frestas att utvidga det från att gälla ett visst område till att gälla resten av Stockholm-och resten av Sverige.

Och med tanke på att personlig integritet knappast kan sägas vara någon viktig princip för de "nya moderaterna" så lär steget inte vara långt till att upprätta den övervakningsapparat som krävs för att genomdriva det. Och då kommer vi att att hamna i förmynderidystopin i "Demolition man".