torsdag 30 december 2010

Aftonbladet & Helena Benaouda avslöjade

Aftonbladet och Helena Benaouda, ordförande i Sveriges Muslimska Råd, torde vara de som får skämmas mest över det nya avslöjandet att ett antal svenska och danska medborgare av arabiskt ursprung hade långt framskridna planer på en massaker på Jyllands-Postens redaktion.

I oktober 2009 hade Aftonbladet ett snyftreportage om hur en av dessa, Sahbi Zalouti, hade arresterats i Baluchistan, en provins i Pakistan där klaner som sympatiserar med talibanerna och al-Quaida är inflytelserika. Att han var där hade enligt Aftonbladet dock inget med det att göra utan bara att han bara ville "informera om Islam".

Aftonbladet har för övrigt "märkligt" nog raderat artikeln från sin hemsida, men den går ännu så länge att läsa här.

En av de andra misstänkta är en viss Munir Awad, som för övrigt varit sambo med och har ett barn med Safia Benaouda, dotter till Muslimska Rådets ordförande Helena Benaouda. Munir Awad och Safia Benaouda har för övrigt två gånger blivit arresterade i områden där al-Quaida är starka i Somalia och Pakistan (för att "informera om Islam" får man förmoda) men blev med svenska myndigheters hjälp frisläppta. Helena Benaouda hävdade ändå i ett framträdande i SVT debatt att hon "aldrig stött på några extremister".

Vilket innebär att hon endera aldrig träffat på sin svärson tillika pappan till hennes barnbarn, eller att hon ljuger eller att hon inte anser att Awad är en extremist. Den första förklaringen saknar all trovärdighet, så det är endera den andra eller den tredje förklaringen som gäller. I vilket fall som helst kan Sveriges Muslimska Råd knappast ha någon trovärdighet i fortsättningen som företrädare för ett "moderat Islam" så länge hon är kvar i ledningen.

tisdag 28 december 2010

Lars E.O. Svenssons svaga bostadsbubbleargument

Trots nya siffror idag som visar på en fortsatt stor ökning av hushållskulderna i allmänhet och bolånen i synnerhet, förnekar Riksbankens främsta "duva", Lars E.O. Svensson att några problem existerar.

Hans främsta argument är att hushållens tillgångar är 3 gånger större än skulderna. Hans faktapåstående stämmer säkert, men slutsatsen följer inte av 2 skäl.

Dels är detta en aggregerad siffra för alla hushåll. Vissa hushåll har säkert en ännu större tillgångssumma i förhållande till skulderna (de kanske rent utav har inga skulder alls), medan andra hushåll har betydligt mindre marginal.

För det andra tillhör det en tillgångsprisbubblas natur att tillgångsvärderna är väldigt höga. Om nu det här är en bubbla och priserna sedan kraftigt faller då kommer tillgångsvärderna att till stor del försvinna samtidigt som skulderna är kvar.

Mer rimligt vore då att ställa skulderna i förhållanderna till inkomstnivåerna. Och då ligger skulderna på historiskt mycket höga nivåer.

Arbetslinje i konflikt med frihetslinje?

P.J. Anders Linder menar liksom tidigare Mats Odell och Mattias Lundbäck att det kan finnas en konflikt mellan arbetslinjen, där arbetade timmar ska maximeras, och en frihetslinje, där friheten ska maximeras. Vidare menar de då att frihetslinjen är överordnad, något som jag håller med om.

Förvisso är det möjligt med en sådan motsättning, om staten beslutar sig för tvångsarbete eller om den direkt subventionerar arbete eller beskattar fritid.

Och den svenska staten har ibland, och fortsätter delvis ägna sig åt sådant. Den nu avskaffade värnplikten var ett konkret exempel på tvångsarbete.

Vissa arbetsmarknadspolitiska aktiviteter som exempelvis instegsjobben är konkreta exempel på subventionering av arbete.

Många kvinnors arbete är också de facto subventionerade då dagissubventionerna är högre än de skatteintäkter som arbeterna genererar (särskilt då om man räknar bort de sociala förmåner som det genererar för kvinnorna).

I dessa fall finns det en konflikt mellan arbetslinjen och frihetslinjen.

I det sistnämnda fallet gäller dock det enbart om kvinnorna annars inte hade gjort något alls, inklusive själva sköta sin barnomsorg, vilket faktiskt också är ett arbete.

Vilket för övrigt är varför det så kallade vårdnadsbidraget tvärtemot vad Mats Odell påstår inte utgör en försvagning av arbetslinjen jämfört med den socialdemokratiska linjen att enbart subventionera dagis.

Men om man bortser från dessa specialfall så existerar ingen motsättning mellan en arbetslinje eller en frihetslinje. För de allra flesta så är det nämligen så att arbete beskattas medan icke-arbete subventioneras av staten. Att då sänka skatten på arbete är då något som stärker både arbetslinjen och frihetslinjen.

måndag 27 december 2010

Socialdemokrater: Homofobi OK bara det är muslimer som står för den

Jag har tidigare påpekat hyckleriet i att samma svenska vänster som avfärdar vissa svenskar som onda homofober på grund av otillräcklig entusiasm inför vissa jippoparader från HBT-rörelsen och homoäktenskap samtidigt anser att vi moraliskt och finansiellt bör stödja de ledande palestinska rörelserna Hamas och Fatah trots att de i Gaza respektive de palestinskkontrollerade områderna i Västbanken torterar och mördar homosexuella.

Nu påpekar Gudmundsson att i det "troende" socialdemokratiska nätverket Broderskaparna så har man för muslimerna i förbundet tagit bort formuleringen om jämlikhet oberoende av sexuell läggning.

Dessa båda exempel illustrerar återigen hur Broderskaparna och de flesta andra inom vänstern har en dubbelmoral där tolerans av homosexuella och många andra saker som avkrävs västerlänningar inte avkrävs muslimer.

söndag 26 december 2010

FrP och Höyre får egen majoritet i Norge

De två mest marknadsliberala partierna i Norge, Fremskrittspartiet och Höyre får i den senaste opinionsmätningen egen majoritet.

FrP får 26,9%, en ökning med 4 procentenheter sedan stortingsvalet 2009, något som innebär att de går om Arbeiderpartiet (som får 25,3%) som Norges största parti.

Höyre får 24,6%, en ökning med 7,4 procentenheter sedan stortingsvalet 2009.

Sammanlagt får FrP och Höyre alltså 51,5%, en ökning med 11,4 procentenheter, vilket då innebär en egen majoritet.

Räknar man med de borgerliga mittenpartierna Kristelig Folkeparti som får 5,3% och Venstre (motsvarande Folkpartiet) som får 4,5%, så får de borgerliga hela 61,3%.

onsdag 22 december 2010

Se inte över, sänk bolagsskatten

Maud Olofsson och Anders Borg talar om att regeringen ska "se över" för att gynna investeringar och ska tillsätta en utredning som ska bli klar...november 2013.

Vad? Nära 3 år för att utreda hur man ska ändra bolagsskatten för att främja investeringar? Jag kan på 2 ord beskriva det direkt:

sänk skattesatsen.

Förutom att det är närmast kriminellt med dagens massarbetslöshet att slösa bort 3 år på en utredning innan man vidtar åtgärder, så kommer en sådan utredning att bara komma fram till fler specialregler som i den mån det inte innebär några nettoskattesänkningar kommer att likt alla riktade förändringar göra systemet mer svårförståeligt och skapa snedvridningar som därför kommmer
att vara kontraproduktivt.

Vill man skapa jobb då ska man sänka skatterna och sänka dem generellt. Men politiker idag tycks mer intresserade av att låtsas vara "vetenskapliga" genom att slösa tid och pengar på utredningar som kommer med kontraproduktiva specialregler, än att fakiskt skapa jobb.

tisdag 21 december 2010

Arbetslösa är löntagare?

På Sverigedemokraternas riksdagsblogg meddelas att "sossarna svek svenska löntagare". En anklagelse som förvisso ofta stämmer, men exakt vad menar Sverigedemokraterna att det senaste sveket bestod i?

Jo, sossarna och de andra rödgröna vägrade gå ihop med Sverigedemokraterna om ett förslag om att höja a-kassan mot regeringens vilja. Men sen när mottar löntagare a-kassa? Tvärtom är det ju så att det är löntagare som via skatten tvingas betala a-kassa till de arbetslösa.

I Sverigedemokraternas orwellianska värld är det alltså ett svek mot någon att inte tvinga dessa att ge mer till personer som de inte vill ge mer till.

onsdag 15 december 2010

Läsvärt om Israel

På Henrik Sundholms blogg har ett gästinlägg från "Jakob D." om Israel publicerats som är väldigt bra och som jag därför rekommenderar alla att läsa. Inlägget är långt, men definitivt värt att läsa.Läs det här.

tisdag 14 december 2010

Att vägra debatt om islamistiskt våld gynnar SD-och islamister

Sverigedemokraterna har begärt debatt om "våldsbejakande islamistisk extremism", något som upprört de andra partierna. Vänsterpartisten Lena Olsson säger exempelvis "Att föra en vi-mot-dom-debatt är helt fel. Du är extrem i din åsikt. Det är avskyvärt och en farlig politik att dra alla över en kam".

Say what?

Är det fel, ja till och med "extremt" och "avskyvärt", att betrakta våldsbejakande islamistiska extremister som "vi mot dom" i förhållande till oss andra? Det borde kanske i och för sig inte förvåna med tanke på att vänsterpartiet givit stöd till den islamistiska terrorgruppen Hamas, men om andra partier har en sådan attityd nu när våldsinriktade islamister bevisligen är ett problem i Sverige då kommer SD:s stöd att snabbt mångdubblas.

Våldsinriktad islamism är helt klart nu ett problem och bör bekämpas och det är faktiskt inte fel att ha en debatt om hur det bäst ska göra. Man kan för all del tycka att SD:s lösningar inte är bra av olika skäl, men då är väl en debatt ett bra sätt att framföra det.

Om de etablerade partierna bara på ett strutsliknande sätt stoppar ner huvudet i sanden i sin strävan att vara politiskt korrekta så förtjänar de att förlora väljare eftersom det äventyrar vår frihet och säkerhet. Synd bara att SD inte förtjänar att vinna dem.

måndag 13 december 2010

När genus går före frihet och objektivitet

Via Dag Elfström ser jag något som borde vara en tankeställare för alla som tror att statlig kontroll av skolan innebär mer objektivitet och vetenskaplighet: Skolverket kritiserar en friskola för att dess kemiböcker är fokuserade på att lära ut kemi istället för att belysa genus och etnicitet.

Det förfärande här är dels principiellt hur det innebär att den så kallade friskolereformen huvudsakligen är en illusion då staten anser sig ha rätten att detaljstyra och likforma även friskolor, vilket lämnar ytterst lite frihet kvar åt skolor och föräldrar.

Dels är det en illustration över hur denna detaljstyrning på intet sätt innebär ökad objektivitet. Istället så ska det inom samtliga ämnen slösas tid och budskapet förvridas så att eleverna får i sig lite anti-västerländsk och femimistisk propaganda.Kom ihåg att anledningen till att den överväldigande majoriteten av skolor inte får kritik är eftersom de redan anamnat detta.

Just det senare är nog en viktig förklaring till varför Sverige halkar efter i internationella jämförelser, jämfört med olika länder där man inte håller på med trams om etnicitet och genus.

Sorgligt nog tycks dessa tendenser inte ha lättats under alliansregeringen. Tvärtom verkar de ha förstärkts eftersom att det är Folkpartiet med dess auktoritära inriktning som har ansvar för skolpolitiken.

söndag 12 december 2010

Fängsla genast Vilks!

Vi måste genast inleda fredsförhandlingar med talibanerna, ge dem Afghanistan samtidigt som vi avrättar eller åtminstonde fängslar Lars Vilks!

....

Naturligtvis tycker jag inte det ovanstående. Men svenska regeringar har under årtionden krävt att Israel ska vika sig för islamistiska krav när Israel utsatts för självmordsbombningar och andra terrordåd.

Skulle vi tillämpa den mentaliteten här så skulle vi göra som återstående nu när vi drabbats av en självmordsbombning (som tack vare bombarens inkompetens och oduglighet när det gäller att hantera sprängmedel som tur var endast dödade honom själv). Självmordsbombaren har nämligen angivit Sveriges deltagande i kriget mot talibanerna i Afghanistan och våran "support till grisen Vilks" som motiv. Om eftergifter för islamistisk terror är lämpligt för Israel, borde det väl vara lämpligt för Sverige.

Faktum är att det är mindre orimligt att kräva dessa eftergifter av Sverige, eftersom de inte skulle utgöra ett potentiellt existensiellt hot mot Sverige. Att skapa en islamistisk terrorstat bara några kilometer från Tel Aviv, Ben Gurion-flygplatsen och resten av den tätbefolkade kustremsan och meter från Jerusalem skulle däremot utgöra ett potentiellt existensiellt hot mot Israel då dessa områden
som en majoritet av Israels befolkning och ekonomiska bas skulle hamna inom räckvid för anfall med raketer och annat, på motsvarande sätt som tillbakadragandet frän Gaza gjorde att Sderot hamnade inom räckvid för raketer från Gaza.

lördag 11 december 2010

Klimatdelegater vill förbjuda vatten

En till sak angående klimatmötet:

Svenska journalisters definition av framgång

Vi förmås minska våran produktion, samtidigt som mer av det som ändå produceras ska ges till korrupta och oftast totalitära regimer i tredje världen. Allt för att förhindra ett obevisat "hot" om att framtida vintrar ska bli något mildare och kortare. Nog har svenska journalister en irrationell definition av "framgång".

onsdag 8 december 2010

Gränshandeln i alkohol når nya rekordnivåer

Den starka kronan har bidragit till att det irrationella arrangemanget att svenska bryggerier exporterar öl till Tyskland, varpå svenskar sedan återimporterar samma öl nått nya rekordnivåer. Troligen innebär det även att privatimporten att öl tillverkat i utlandet också nått nya rekordnivåer. Förvisso tjänar tyska försäljare, tyska staten och bussbolag på det, men dessa vinster övervägs mer än väl av de klart större förlusterna för svenska staten och svenska konsumenter.

Skulle den vansinniga alkoholskattehöjningen som regeringen talat om genomföras skulle det förstås dessa samhällsekonomiska förluster för Sverige bli ännu större.

lördag 4 december 2010

Mona säger att det var bra för Sverige att hon förlorade

Mona Sahlin sågar nu den politik som hon gick till val på och låter ungefär som Reinfeldt och Borg:

"Fler jobb går före ersättningar...Vi måste ha en jobbpolitik utan reservationer. Alla som kan ska jobba, det ska alltid löna sig att arbeta. Fler jobb går före ersättningar. A-kassan är en omställningsförsäkring"

Tidigare har hon på motsvarande sätt sagt att "det var fel på vår politik.

Som Birger Schlaug påpekar så innebär ju det att Mona Sahlin nu faktiskt säger att hon tycker att det var bra för Sverige att hon inte blev statsminister, för då hade det blivit en enligt henne felaktig jobbpolitik med reservationer.

Det är i och för sig inte en slutsats jag motsätter mig, men nog är det eanmärkningsvärt att en person som för mindre än 3 månader sen arbetade nästan hela sin vakna tid för att åstadkomma det nu säger alltså att det var bra att hon inte vann valet.

Bättre illustration av varför det personliga förtroendet för Sahlin var så lågt får man leta efter.....

fredag 3 december 2010

Israel stal inte arabiskt land

Fredrik Segerfekdt har kommit med en ny attack på Israel och menar att skapandet av Israel innebar en stöld av arabiskt land.

Hans argument utgår ifrån en etnisk nationalistisk syn och menar att eftersom judar var en minoritet under 1800-talet och början av 1900-talet så var araberna kollektivt de rättmättiga ägarna.

Det finns dock flera problem med denna position. Det allvarligaste problemet är att varför ska en liberal ställa sig bakom en etnisk nationalistisk syn? Borde inte det som är relevant för liberaler vara vilken stat som är liberalast och förtrycker befolkningen minst?

Det finns ingen rätt för någon att skapa en förtryckarstat och de grupper som skulle styrt området om inte Israel funnits hade med säkerhet skapat avsevärt mer antiliberalt styre, att döma av situationen i de områden som styrs av Fatah och Hamas, och för den delen även de omgivande arabländerna.

Och om inte förtryckargrupper har någon rätt till området så då kan det omöjligen sägas vara stöld. Man kan inte bli bestulen på något som man inte har rätt till.

Och vad gäller marken som judarna bor på så har detta annat än i undantagsfall förvärvats genom att outnyttjad mark satts i bruk eller genom landköp från araber.

Mycket riktigt har Segerfeldt i andra sammanhang tagit avstånd från den etniskt nationalistiska synen, men då enbart när sionister försökt använda sådana argumentet. Men det går inte att säga att etnisk nationalism är rätt för araber men fel för judar-såvida man inte utgår ifrån en antisemitisk dubbelmoral, vill säga.

Segerfeldts analys skulle också för övrigt kunna användas för att hävda att USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland är illegitima då de vita enligt det sättet att se det stal länderna från indianerna respektive inuiterna, aboriginerna och maorierna. Det borde vara ännu starkare i dessa fall faktiskt då det alltid funnits judar i Israel och då judarna länge var i majoritet, medan det däremot inte fanns några vita i Nordamerika, Australien och Nya Zeeland fram tills för några hundra år sedan.

Ytterligare ett problem är att även om man för diskussionens skull accepterar det etniskt nationalistiska synsättet så är Israel den legitima ägaren. Anledningen är att Israel fram tills den arabiska invasionen på 600-talet var mestadels judiskt, varpå araberna stal landet från judarna. När judarna återtog landet var det ett fall av att de gamla ägarna återtog landet från tjuvar. Det var som när spanjorerna på motsvarande sätt återtog sitt land från morerna på 1400-talet ett fall av vad spanjorerna kallade reconquista (återerövring). Få skulle säga att spanjorerna gjorde fel, och därför gjorde inte heller judarna fel.

Så oavsett om man utgår från den korrekta liberala synen eller den etniskt nationalistiska synen så är det alltså helt fel att påstå att Israel grundades på en stöld av arabiskt land.

torsdag 2 december 2010

Dagens ickenyhet

Wikileaks rapporterar att den officiella hållningen att Sverige är alliansfrihet betraktas som en bluff av USA.

Men det är väl knappast någon nyhet. Är det någon som inte insett att den är en bluff-och har varit en bluff i flera decennier? Tydligen den rödgröna oppositionen som säger sig vara upprörd över det. Men om de verkligen inte fattat det då visar de bara hur otroligt aningslösa-eller hycklande de är. Detta gäller särskilt socialdemokraterna vars parti som själva till och med under vänstersossen Palmes tid hade inofficiellt samarbete med USA.

onsdag 1 december 2010

Kronan inte bakom hög svensk tillväxt

Efter den oväntat höga tillväxtsiffran för Sverige så har vissa dragit slutsatsen att det är tack vare att Sverige inte haft euron som valuta.

Detta är dock en felaktig slutsats, av flera skäl. Dels som jag påpekade häromdagen har en rad europeiska länder med flytande valutakurs, exempelvis Island och Rumänien djupa problem, medan vissa euroländer exempelvis Tyskland och Slovakien har stark tillväxt.

Sen mer konkret kan det konstateras att den senaste starka tillväxten kom efter det att kronan återigen stärkts. När kronan var som svagast, under första kvartalet 2009 så hade BNP i Sverige fallit långt mer än EU-genomsnittet.

Och vidare kan vi se att exportutvecklingen varit starkare i euroländer än i Sverige. I Tyskland så föll exporten med 22% under de första 9 månaderna av 2009 för att sedan stiga med 19% under de första 9 månaderna av 2010, en sammanlagd minskning med 7,2%.

I Sverige så föll exporten i löpande priser med 18.8% mellan de första 9 månaderna av 2008 och de första 9 månaderna av 2009, för att sedan stiga med 12,3% mellan de första 9 månaderna av 2009 och de första 9 månaderna av 2010, en sammanlagd minskning på 8,8%.

Då växelkursen för perioden som helhet varit oförändrad är detta en rättvis jämförelse, som då visar att Sverige inte haft en starkare exportutveckling.

Det finns alltså inga tecken alls på att det skulle vara kronans växelkursrörelser som skulle ha gynnat svensk tillväxt.